Eredményeink

Gyógynövény génbankunk mintegy 800 magtételt és 200 vegetatívan fenntartott taxont számlál. A hazai gyógynövény génbanki tevékenység koordinációja, széleskörű nemesítői szaporítóanyagcsere, több faj megőrzési módszerének kidolgozása vagy fejlesztése (pl. Rumex sp., Adonis vernalis, Foeniculum vulgare, Valeriana officinalis) is feladataink közzé tartozik.

Introdukciós eredményeink a közelmúltból pl. a Solidago virga-aurea, Hypericum perforatum, Adonis vernalis, Althaea officinalis, Verbena officinalis, Rumex crispus és acetosa, Agastache foeniculum, Dracocephalum moldavica, Equisetum arvense stb.

Nemesítési tevékenységünket több száz nemesített gyógynövénytaxon, több, mint 20 államilag elismert gyógynövény fajta jelzi, pl.:

  •     'Mexián' Mentha piperita 1997
  •     'Napfény' Verbascum phlomoides 1997
  •     'Magyar' Majorana hortensis 2000
  •     'Tanamed' Tanacetum parthenium 2001 ( Németországban elismert)
  •     'Ametiszt' Papaver somniferum 2003 (EU szabadalom)
  •     'Foenipharm' Foeniculum vulgare 2003 (Németországban elismert)
  •     'Judit' Lavandula × hybrida 2003
  •     'Azulenka' Achillea collina 2014
  •     'Sophie' Hyssopus officinalis 2014

Kutatásaink iránya:

A hazai vadon termő Achillea collina, Achillea crithmifolia, Thymus serpyllum és Thymus pulegoides populációk kémiai diverzitásának feltárása (illóolaj komponensek), perspektivikus anyagok  felszaporítása. A kamilla (Matricaria recutita) hazai populációinak összehasonlító jellemzése (illóolajspektrum, flavonoidok), a Hungaricum értéket biztosító termőhelyek definiálása.

A hatóanyagprodukció és az életforma összefüggéseinek feltárása pl. a Carum carvi, Salvia sclarea esetében, a növény korának szerepe a lestyán drogok minőségében, Colletotricum toleráns orbáncfű törzsek szelekciója, a csírázóképesség feltételeinek optimalizálása Verbascum phlomoides, Rumex crispus, Solidago virga-aurea stb. esetében. A mák alkaloidok öröklődésére vonatkozó újabb adatok.

Abiotikus stresszfaktorok hatásainak és gyakorlati jelentőségének definiálása a gyógynövények produkciójára és beltartalmi értékeire pl. bazsalikom (Ocimum basilicum), mák (Papaver somniferum), verbéna (Verbena officinalis) esetében. A drogtárolás során fellépő minőségcsökkentő tényezők meghatározása különböző drogok és teakeverékek esetében.

A termeszéstechnológia gyakorlati fejlesztését megalapozó eredmények: vegyszeres gyomirtási technológia a mákra, az öntözés hatásának értékelése a bazsalikomra, a lestyánra, a szaporítási idő hatása a Perilla frutescens droghozamára, az orbáncfű telepítésének optimalizálása, illóolajtartalmú drogok tárolhatósága, érzékszervi tulajdonságai a technológia függvényében.

Évente mintegy 2000 alkaloid vizsgálat TLC-denzitométeres módszerrel, mintegy 1500 illóolajvizsgálat lepárlással, CO2 kivonással és analízis GC-MS módszerrel, mintegy 300 flavonoid meghatározás TLC-denzitométeres módszerrel, továbbá hipericin, nyálkatartalom, antioxidáns kapacitás meghatározások. A vizsgálati metodikák korszerűsítése és fejlesztése.